Kapitał własny spółek kapitałowych jako kategoria prawna i ekonomiczna sprawozdania finansowego

Autor: Ewa Walińska

W literaturze często stwierdza się. że „kapitał” jest pojęciem wieloznacznym. Spotyka się takie określenia. jak: „kapitał trwały”. „kapitał społeczny”. „kapitał ludzki”. „kapitał intelektualny”. Uzasadnia to podjęcie pogłębionej analizy. czym jest kapitał własny jako kategoria ekonomiczna. z uwzględnieniem tego. jakie czynniki go kształtują. według jakich kryteriów może być odnoszony do kategorii normatywnych kapitału zakładowego. zapasowego i rezerwowego oraz zysku na gruncie prawa spółek.

Celem monografii jest wskazanie prawnej i ekonomicznej istoty kapitału własnego. a także zasad jego prezentacji w sprawozdaniu finansowym spółek kapitałowych. Przedstawiono różnice pom

25.83: https://woblink.com/ebook/sztukmistrze-xxi-wieku-miroslawa-zalewska-pawlak-147623u

Tokio.

Autor: Mansfield Stephen

Historia nieśmiertelnego miasta.

Wielka „pożoga Meireki”. której ofiarą padło 100 000 mieszkańców. zapoczątkowana przez nastoletniego cesarza era restauracji Meiji czy zawzięte bombardowania Amerykanów podczas II wojny światowej – to tylko kilka z wydarzeń. które ukształtowały dzisiejszą stolicę Japonii.

Stephen Mansfield prowadzi czytelników przez kluczowe momenty historii Tokio. snując opowieść o mieście. które wielokrotnie musiało powstać z popiołów. Książkę zaludniają przywołane z przeszłości barwne postacie mieszkańców: aktorzy teatru kabuki. bezrobotni rōnini. kurtyzany. kupcy i samuraje. To właśnie im przyszło mierzyć się z dziesiątkami katastrof naturalnych i skutkami przemian społecznych. Autor ukazuje drogę. jaką przebyło miasto od czasów

Cena:

Terapie Wschodu w medycynie Zachodu. 108 sekretów samouzdrawiania sprawdzonych przez doktor medycyny

Autor: Guarneri Mimi

Znana kardiolog zdradza sekrety spełnionego życia

W jaki sposób możemy zachować swoje zdrowie w świecie pełnym obowiązków. wymogów. sprzecznych informacji i cierpienia? Pozwala na to 108 sekretów. które opracowała znana na całym świecie lekarz medycyny. Dzięki nim zgłębisz swoją duchowość i przywrócisz zdrowie na każdej możliwej płaszczyźnie.

Weź pełną odpowiedzialność za swoją przyszłość

Dowiesz się dlaczego Twoje geny nie muszą decydować o Twojej przyszłości. Zdołasz zamienić stres w siłę i odzyskasz wiarę w siebie. Odkryjesz siłę pozytywnego myślenia. wzmocnisz swoją duchowość i uzdrowisz ciało energetyczne. A to dopiero początek pozytywnych zmian. j

Wydawnictwo: E-bookowo

Cena: 8

Seksualność Polaków na początku XXI wieku

Autor: Zbigniew Izdebski

Seksualność stanowi jeden z najważniejszych komponentów ludzkiej kondycji. Wiąże się ona zarówno z naturą człowieka. jego biologią i fizjologią. jak i z kulturą. z ej wartościami i normami. Seksualność i związana z nią płciowość stanowią ważne determinanty ludzkiej tożsamości i istotne wyznaczniki sensu ludzkiego życia. Seks – o czym wszyscy wiemy – jest źródłem radości. ale również problemów; stanowi o sile człowieka. lecz może być również przyczyną jego słabości. Z seksualnością łączy się to. co w życiu człowieka najpiękniejsze i najbardziej cenione: miłość. szczęście. rozkosz. spełnienie. poczucie jedności. bezpieczeństwa. akceptacji i sukcesu; wreszcie – rodzicielstwo. Aktywność seksualna może się przyczynić do zachow

Cena:

Sen na Kniaziach i inne historie osobiste

Autor: Robert Gmiterek

Pięćdziesiąt dokumentów – zdjęć.

Pięćdziesiąt tekstów zainspirowanych tymi zdjęciami. a w każdym z nich głębia uczuć i przemyśleń.

Bo każda minuta. każdy kadr życia ma znaczenie. ma swoją historię i kształtuje przyszłość.

Na pograniczu jawy i snu. gdzie to co było jest i będzie. wzajemnie się przenika. tam istnieje kraina iluminacji… Wśród wzgórz Roztocza. gdzie ślad po dawnych wioskach jest ledwie widoczny. a na ich miejscu wyrastają nowe osady. Gdzie ludzie żyją teraźniejszością. czerpiąc z historii i tworząc przyszłość. tam wyruszamy w niezwykłą wędrówkę w głąb siebie.

Robert Gmiterek ukazuje świat. który widzimy na co dzień. ale nie zastanawiamy się nad nim. przechodząc obojętnie. Autor zatrzymuje chwilę i ją a

ISBN

9788366140684: Wydawnictwo

Format

31.9: https://woblink.com/ebook/ponad-przekonaniami-karolina-iwaszkiewicz-melanie-joy-147770u

Marks Praca i czas

Autor: Marek Łagosz

Książka o Marksie Marka Łagosza jest świetnym. jasnym opracowaniem najważniejszych koncepcji Marksowskich. Autor rekonstruuje teorię wartości. ukazując jej konsekwencje ekonomiczne i filozoficzne. oraz koncepcję wolności. czasu wolnego i godności człowieka. Jest to więc interpretacja Marksa z perspektywy dwóch pojęć – pracy i czasu. zagadnień wyjątkowo ważnych we współczesnym społeczeństwie nadmiernej pracy i braku czasu. Zaletą książki jest wykroczenie poza historyczno-filozoficzne opracowanie. by odnieść się do realnego doświadczenia pracy i czasu także w sensie egzystencjalnym. osobistym. ważnym dla każdego człowieka. Zrozumiały język i Arystotelesowski duch obecny w książce gwarantują zdrowy rozsądek i praktyczność rozważań.

Wydawnictwo: Media Rodzina

Cena: 29

dariusz szafrański, szymon hołownia książki, rań, pochwała cienia, slumberland, pierwiastki pdf, psychologia kliniczna książki, akrazja, wilczyńska stacja jagodno, barcelona przewodnik pdf, bolkowski teoria obwodów, wojciech jablonski, poradnik shadow of the tomb raider, tulli, maggie stiefvater książki, zarys prawa cywilnego gniewek, język c# 6.0 i platforma .net 4.6, jeff bezos książka, procesy poznawcze pdf, maria simma dusze czyśćcowe…